Jag älskar att äta mat. Jag älskar också att laga mat. Det spelar ingen roll vilken typ av mat jag tillagar. Vardagsmat som festmat, allt är kul. Det jag kan tycka är lite svårt ibland är att försöka lista ut alla olika tekniker som finns. Särskilt i andra kök än det svenska.
Därför har jag gått en matlagningskurs här i Hua Hin. Skolan jag har utbildat mig på heter Thai cooking course och de har kurser varje dag året om.
0830 hämtades vi från hotellet. Vi åkte en sväng för att hämta upp övriga elever och vi var totalt 10 till antalet, vilket är maxgränsen.
Först åkte vi till Hua Hins morningmarket. Där inhandlades dagens råvaror. Vi fick också lära oss om allt från risvetenskap till olika kryddors användningsområden.
Vi åkte sedan till själva skolan som är inrymd i ett gammalt, underbart vackert teakhus.
Upplägget är väldigt pedagogiskt. Alla får en uppgift inför varje tillagning. En hackar chili, en skär kyckling osv. När detta är klart lagar läraren själva rätten och vi ser på. Wokpannan är ett matredskap som jobbar fort och vi får provsmaka nästan omgående.
Nu är det dags för oss att själva laga rätten. Man justerar kryddningen utifrån lärarens provrätt. Vill man ha lite mer spicy har man i mer chili än henne.
Alla får en egen wokpanna. Vi står som i ett u mittemot varandra, men man har ingen möjlighet att kolla in grannen då själva wokadet kräver blinklös koncentration.
Efter att man wokat klart lägger man upp maten på en tallrik och sätter sig till bords. Det är en otroligt härlig känsla att smaka på anrättningen. Jag blev faktiskt förbluffad över hur god mat jag kunde göra. Kycklingen med cashewnötter var den godaste jag ätit. Helt sant.
Skolan varierar mellan tre olika menyer, så man kan gå tre gånger för att lära sig riktigt många rätter. Jag funderar nästan på att dra igång en restaurang i Stockholm hehe.
Vi gjorde detta på kursen:
Röd currypasta
Wokad fläsk i röd currypasta
Papayasallad
Kyckling med cashewnötter
Mango med sticky Rice.
Efter kursen fick man även ett häfte med recept på det vi tillagat. Dessutom ett diplom.
Jag rekommenderar verkligen dig att testa detta om chansen ges.
Vilken rolig idé med matlagningskurs på semestern.
GillaGilla
Bästa maten gör man ju själv. Jag har gått en kurs i thaimat här i Sverige men på plats lät ju roligare.
GillaGilla
Häftiga bilder från marknaden. Hade du all chili i som är på bilden? Very spicy isf.
GillaGilla