The Jane Hotel – West Village.

The Jane Hotel i West Village har ett brokigt förflutet. När det stod klart 1908 var byggnaden ett landmärke och inhyste lediga sjömän som vilade upp sig innan nästa halvår på de sju haven väntade.

images-20

Då Titanic så oturligt rännde in i ett isberg 1912 omhändertogs flera av de överlevande och placerades på hotellet i väntan på att den polisiära utredningen skulle slutföras. Att de hamnade just på The Jane var ganska självklart då sjömännen som bodde på hotellet hade sin sjömanskodex nära sina själar.

2015-10-15-19-28-23--1786980901

Efter andra världskrigets slut blev hotellet ett vanligt YMCA-hostel och under 80 och 90 – talet huserade ett antal legendariska rockklubbar i hotellets ballroom. En av klubbarna var The Million Dollar Club där både The Ramones och Iggy Pop stått på scenen.

2015-10-16-08-26-42--1348170377

I den stilen fortsatte det och The Jane blev allt mer bohemiskt och slitet. I slutet av 2007 stängdes det och ett års total renovering och restaurering inleddes.

Idag är hotellet ett av de häftigaste som finns i NYC. Hotellet har fortfarande en enorm dragningskraft på besökare och då inte enbart hotellgäster. The Jane Ballroom rockar fortfarande, modeller, fashionistas och skådespelare alla är de här. De kan få en timmes lugn och anonymitet i dunklet bland alla uppstoppade djur.

images-16

Inredningen i de offentliga utrymmena med möbler,väggar och ting andas fransk/amerikansk 20-tal. Den går i alla möjliga färger och det känns som om man befinner sig mitt i ett enormt kalejdoskop.

Rummen är ett kapitel för sig. Vill du ha ett traditionellt rum med toa och dusch. Då ska du välja en Captains cabin. Där är du ombonad och kan njuta av att bo i ett hus som verkligen vibrerar av cool historia.

images-17

Jag skulle ändå vilja rekommendera dig till att ta in i ett av rummen som kallas Bunk Cabin.

images-19

Tänk klassisk gammal tåg-kupé eller hytten som den antagligen såg ut på fartyg som Titanic. Ett litet rum med våningsäng och fullt av härliga detaljer i mahognyträ. Då är du nära hur rummet ser ut. Toaletten och duschen ligger där den alltid legat ”Down the hall” fräscht och välordnat. Denna variant finns även som enkelrum men då utan överbädd.

images-18

Högst upp i huset finns det en underbar terass. Där kan du sitta och njuta av varma sommarkvällar. Du får en fin utsikt mot New Jersey och Hudson River.

images-21

Café Gitane är ett av de hippaste allday ställen som finns i West Village, de finns två stycken. Den ena restaurangen ligger på Mott Street och den andra i The Janes bottenplan. Du kan frukostera,  luncha, middaga och kvällsäta i deras marockansk/italiensk/fransk – influerade kök. Gitane drar folk från långt utanför WV gränser, så räkna med hög stämning och mycket folk.

images-22

The Jane Hotel är värd ett besök både för den som vill bo på Manhattan för en relativt billig peng, den som gillar historia och den som vill se och uppleva någonting verkligt orginellt.

The Jane Hotel 

113 Jane Street

New York City

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s