Casa Mila – You underestimate the power of the dark side.

20150521_205047

Barcelona går nog inte att besöka utan att ämnet arkitekten Antoni Gaudi kommer upp på dagordningen. Inte den mest insnöade kan undvika att någon gång under vistelsen få en glimt av La Sagrada Familia eller Casa Mila. Den senare Casa Mila är min absoluta favorit av Gaudis alla skapelser. Modernismens kanske mest betydelsefulla byggnad. Fasaden är överväldigande med sina kolonner och mjuka, böljande linjer. Interiören är full med möbler och innovativa byggnadslösningar som är så typiska för denna period då man avgudade naturens organiska former. Jag rekommenderar att komma hit efter mörkrets inbrott, huset har en annan stämning och allt du upplever kommer att ta dig längre in i denna tids mystiska arkitektur. Du måste iså fall anmäla dig till en specialvisning eftersom museet stängs vid 1900.

En av de roligaste och intressantaste iakttagelserna jag gjort är uppe på taket. Där kan du bland mycket annat finna en speciell sorts skulpturer. De sitter i små grupper tillsammans. Det är bara huvuden eller hjälmprydda huvuden kanske man ska tillägga. Den som tycker att dessa fantasieggande ansikten verkar bekanta är antagligen mer eller mindre kontaminerad av den nu mera legendariska filmsviten STAR WARS. Det var här som George Lucas medarbetare hämtade inspirationen till det som senare blev bla annat DARTH VADER och STORMTROOPERS.

Med denna vetskap är det ganska så roligt att fundera över hur DV och STs skulle gestaltats om de istället besökt NOTRE DAME i Paris.

Men som sagt tacka Gaudi för allas vår badboy DARTH VADER.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s