Bakom stängda dörrar.

Om du är i New York och vill ta trevliga promenader så kan jag tipsa om Brooklyn Heights. Långa gator kantade med brownstonehus och träd gör promenaden behaglig och man kan vandra omkring i timmar. Närheten till Manhattan gör att lägenheterna numera är mycket luxuösa och man kan känna det i luften då man passerar husen. Vill man äta billigt men bra så finns tex Teresas Restaurant på 80 Montague Street, ta en soppa för 4$ och du kommer stå dig ända fram tills det du sitter på hotellet igen.

Om du händelsevisskulle går in på en gata som heter Joralemon street, se då efter noga då du kommer fram till nummer 58. Vid en första hastig anblick ser huset ut som vilket brownstone som helst och om du inte vet att det döljer sig någonting bakom fasaden går du nog bara förbi.

På bilden ovan är nr 58 huset i mitten, ser inte fönstren lite svärtade ut?

Det bor ingen på 58 Joralemon Street och har inte gjort det på många, många år. Det kan däremot välla ut folk genom dörrarna, även om det antagligen inte tillhör vanligheten. Huset ligger ovanför tunnelbanelinjen 4 0ch 5, det tjänar som en enorm ventilator åt tunnelbanan. Inne i huset finns det el-centraler även de i tunnelbanans tjänst. Att det också kan välla ut folk genom dörrarna beror på att huset är en nödutrymningsväg att användas i händelse utav tex en brand.

Jag tycker det är ganska häftigt att man behåller huset då man gör om funktionen, från bostad till ventilationsutrymme. Det kanske också är New Yorks charmigaste nödutgång.

2 reaktioner till “Bakom stängda dörrar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s