Gripande konst i Battery Park.

 

Området nere på Manhattans södra udde är en skön mix av verklig storstad med Wall Street-kostymer som jäktar fram mellan börsklippen och turister på väg med färjorna till Frihetsgudinnan, Staten Island och New Jersey.

Där återfinns även den mycket fina Battery Park. Det händer alltid någonting här, gatuartister som uppträder och så kan man fika eller ta en sallad med ett glas vin.

Här finns flera minnesmärken över döda och omkomna i sjukdomar och krig. En av de mest gripande minnesmärken som finns här är den som heter American Merchant Mariners’ Memorial.

Statyn är gjord utav konstnären Marisol och kom till efter att han tittat på riktiga foton från andra världskriget. De fotografier som ligger till grund för denna skulptur togs utav den nazistiska befälhavaren på den ubåt som skjutit det amerikanska fartyget i sank. Han tog bilderna och lämnade sedan männen åt sitt öde, ingen överlevde.

Fyra män, varav en fortfarande i vattnet, skriken och den långsamt påsmygande insikten om att de snart inte längre lever, allt detta visualiseras med en exakthet som får en att kippa efter andan.

När tidvattnet stiger försvinner mannen i vattnet och endast handen syns då vågornas tyngd trycker ned honom i djupet. Det är fruktansvärt obehagligt att stå där och försöka sätta sig in i dessa mäns situation.

Det är så med New York. Du kommer oerhört nära livet i flera avseenden, men också döden, den är stundligen närvarande.

 

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s