Flygnavigering på stenåldern.

När jag var liten så trodde jag att flygplan navigerade sig fram genom att följa pilar eller skyltar nere på marken. Ungefär som bilister gör. Jag förstod inte att piloterna hade avancerad elektronisk utrustning som hjälpte dem fram till slutmålet.

Nu när jag blivit vuxen är jag ändå lite stolt över min naiva föreställning, den har visat sig ligga närmare sanningen än jag trott. I flygplanets ungdom fanns inga elektroniska eller mekaniska navigationsinstrument över huvud taget. I Nordamerika löstes det på ett sätt som låg helt i linje med min ungdomliga förställning om hur flygen tar sig från punkt A till B.

Mellan Los Angeles i väst och New York i öst ligger jättelika pilar, gjutna i betong. Stora nog att synas från luften. Med dessa vägvisare kunde piloterna köra bla post från kust till kust. Numera är dessa reliker nästan bortglömda, men jag kan inte låta bli att charmas över den innovativa tanke som låg bakom detta enorma projekt. Tänk dig själv att gjuta dessa gigantiska pilar mil efter mil rakt över den Nordamerikanska kontinenten. Allt för att få fram lite post.

Annonser

2 reaktioner till “Flygnavigering på stenåldern.

  1. Smart grej. Fast det måste ha varit enbart vackert väder för att kunna genomföra flygningar med den sorts navigation.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s