Mystiskt hål i Barcelona.

Mitt i stadsdelen El Raval i Barcelona, finns det en gata som heter Carrer de les Ramelleres. På nummer 17 står en gammal byggnad som kallas barmhärtighetens hus.

Om du går dit och söker längs fasaden så kommer du se ett runt hål, ungefär i ett vanligt sopnedkasts storlek. Hålet har trädetaljer runtom och många kanske tror att det är någon typ av antikt avfallshål.

Byggnaden är flera hundra år gammal, men i mitten av 1800-talet inrättades det ett barnhem där. Likt de flesta barnhem under denna tid så var det även ett kloster. Innanför hålet fanns det en roterande träskiva, cirka 1 meter i diameter. Små sektioner avskilda med väggar, ungefär som tårtbitar fullbordade konstruktionen. En person kunde alltså anonymt stå utanför klostret och lägga in donationer i hålet så att de hamnade i en av tårtbitssektionerna.

Donationerna inkluderade oönskade spädbarn.

Denna träskivspelare var det absolut viktigaste inslaget i byggnaden, den gjorde det möjligt för utblottade människor att placera sina barn på träskivan. Sedan snurrade man och så hamnade det i armarna på en av klostrets anställda.

Mellan 1853-1931, såg skivspelaren hundratals barn passera denna portal in till barnhemmet. Det donerades även pengar och dagligvaror.

I dag är detta lilla hål i väggen den enda kvarlevan av Barcelonas sopnedkast för oönskade bebisar.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s