Nara Dreamland.

Nara Dreamland var den japanska svaret till södra Kaliforniens legendariska Disneyland, dörrarna slogs upp 1961 och hade flera teman och funktioner som sin amerikanska föregångare, bland annat sin egen Main Street USA

Att exportera den amerikanska kulturen har visat sig fungera utmärkt. Vi konsumerar kultur, mat och åsikter sprungna ur den amerikanska myllan i allt större mängd och i allt snabbare takt. Men all export lyckas inte. Det japanska suget efter amerikansk stapelvara i form av ett nöjesfält blev allt mindre och 2006 hade lamporna längs Main Street blinkat klart.

Idag är barnfamiljerna med skratt och tjo borta. Ersatta av häckande fåglar och modiga urbana utforskare. Underligt nog och till skillnad från många andra övergivna ställen är elen fortfarande igång. Kanske beror det på parkens definitiva öde fortfarande är höjt i dunkel. Det finns dock inga närstående planer på att riva nöjesfältet.

Tills dess parkens framtid avgörs, är det ett ruttnande bevis på att den amerikanska drömmen inte passar precis överallt.

En reaktion till “Nara Dreamland.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s